Był już wielkanocny chrzan, dziś czas na domowy chrzan z cytryną.
Potrzebne składniki:
- 60 dag chrzanu po obraniu ( ok. 1 kg przed )
- 5 jajek
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 15 łyżek śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru
- cytryna
- szklanka wody
Sposób wykonania:
- Chrzan obieramy, kroimy na bardzo drobne kawałki i przekręcamy przez maszynkę. Zakładamy woreczek na maszynkę i dokładnie obwiązujemy.
- Po przekręceniu odkładamy chrzan w woreczku. Gotujemy 5 jajek na twardo, zimne przekręcamy przez maszynkę.
- Gotujemy zalewę ze szklanki wody, 3 łyżek cukru. Zagotowujemy. Odstawiamy i wduszamy sok z całej cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Łączymy z chrzanem, solimy, pieprzymy, dodajemy 15 łyżek śmietany kremówki.
- Całość mieszamy. Nakładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się przeszły.
Smacznego!
Taki jest najlepszy :))
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu chrzanu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuń