Sok z pigwowca tak mi zasmakował, że postanowiłam się skusić też na konfiturę:) Przepyszna i zdrowa!
Potrzebne składniki:
- 2 kg pigwy
- 0,75kg-1 kg cukru
Sposób wykonania:
- Pigwę myjemy, strugamy,aż do błon i zostawiamy ogryzki do wyrzucenia lub mogą być użyte wydrążone pestki na nalewkę z pestek pigwowca (smakuje, jak migdałowa)
- Przesypujemy cukrem, wkładamy do garnka z grubym dnem i zostawiamy na 1-2 h, mieszkając raz po raz, aby puściło sok.
- Po tym czasie wstawiamy na gaz i od zagotowania na delikatnym ogniu gotujemy ok. 45min-1h, aż do stężenia konfitury.
- Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Możemy zostawić na zimę lub jeść na bieżąco.
Smacznego !
Też robię taką konfiturę i bardzo ją lubię. 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju owocowe konfitury.
OdpowiedzUsuń