2 maja 2013

Przepyszny domowy (wielkanocny) chrzan z jajkami.

O takim domowym chrzanie marzyłam sobie już na Wielkanoc, ale warunki niesprzyjające spowodowały, że udało mi się zrobić dopiero teraz. Niemniej nie ma nic lepszego, niż taki domowy :)

Potrzebne składniki:
  • 80 dag chrzanu,
  • sok z całej cytryny,
  • 4 jajka,
  • 500 g serka mascarpone,
  • cukier,
  • sól ziołowa,
  • pieprz kolorowy do smaku,
  • trochę śmietany 

Sposób wykonania:
  1. Chrzan myjemy i obieramy.
  2. Jajka gotujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Chrzan kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Przekręcamy przez maszynkę lub możemy zetrzeć na tarce.
  5. Skrapiamy sokiem z całej cytryny.
  6. 4 jajka mielimy.
  7. Dodajemy 500 g serka mascarpone, trochę śmietany, solimy, pieprzymy, cukrujemy do smaku.
  8. Mieszamy.
Smacznego !

8 komentarzy: