niedziela, 3 maja 2020

Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Chyba nie ma takiego turysty, który będąc w Wielkopolsce nie słyszałby o tutejszym przysmaku - pyrach z gzikiem ;) Koniecznie trzeba je też spróbować, gdyż są przepyszne.



Potrzebne składniki:
  • Ziemniaki,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • śmietana, 
  • biały ser. 

 Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki myjemy.
  2. Solimy wodę.
  3. Wkładamy do niej ziemniaki w skórze i gotujemy aż będę miękkie, czyli 30-40 min.
  4. Biały ser wkładamy do miseczki.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Dodajemy śmietany 12 %.
  7. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy.
  8. Ziemniaki wyjmujemy na talerz.
  9. Oczywiście teraz obieramy je ze skórki. Mają inny smak, niż te gotowane normalnie, zapewniam ;)

Smacznego !

3 komentarze: