sobota, 22 września 2012

Nalewka anyżowa, czyli anyżówka.

Korzystając z uprzejmości firmy RoyalBrand , która ofiarowała mi do testowania anyż w gwiazdkach i trawę cytrynową postanowiłam wykonać nalewkę anyżową, czyli anyżówkę ;)

Anyżówka.


Potrzebne składniki:
  • Anyż gwiazdki,  
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • kilka goździków,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1/2 litra wódki - 1 szklanka wody i 1 szklanka spirytusu 

Sposób wykonania:
  1.  Do naczynia szklanego wsypujemy z 5-6 gwiazdek goździków firmy RoyalBrand.
  2. Wsypujemy cukier waniliowy.
  3. Dodajemy 3 goździki.
  4. Wsypujemy 3 łyżki cukru.
  5. Dodajemy sok z 1/2 cytryny.
  6. Wlewamy 1 szklankę wody.
  7. Dodajemy troszkę trawy cytrynowej firmy RoyalBrand.
  8. Wlewamy szklankę spirytusu.
  9. Nalewkę odstawiamy na miesiąc, co jakiś czas mieszając. Potem zlewamy płyn osobno i jest gotowe.

Smacznego !

Za możliwość przetestowania anyżu w gwiazdkach i trawy cytrynowej dziękuję firmie Royal Brand i zapraszam na stronę :

6 komentarzy:

  1. och pyszota, choć ja wolę osobiście nalewkę z kukułek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu rodzice też robią właśnie nalewki, póki co jest malinówka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na malinówkę owoców było szkoda ;p

      Usuń
  3. O anyżówce słyszałam, ale teraz czas na wypróbowanie:D

    OdpowiedzUsuń