środa, 17 października 2012

Śledź w śmietanie.

Dziś u mnie w domu królowały śledzie :)

Śledzie w śmietanie.


Potrzebne składniki:
  • Śledzie matjasy,
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • cebula, 
  • śmietana, 
  • ocet 

Sposób wykonania:
  1. Wodę zagotowujemy, dodajemy liść laurowy.
  2. Wrzucamy ziele angielskie.
  3. Gotujemy.
  4. Jabłko obieramy.
  5. Kroimy w talarki.
  6. Układamy na dnie słoika.
  7. Cebulę obieramy.
  8. Kroimy w talarki.
  9. Dodajemy do słoika.
  10. Śledzie kroimy na 3 części.
  11.  Kładziemy do słoika naprzemian z cebulą i jabłkiem. 
  12. Do zalewy dodajemy ocet pod koniec gotowania i zagotowujemy.
  13. Zostawiamy do ostygnięcia.
  14. Śledzie zalewamy gotowaną zalewą.
  15. Wkładamy do lodówki na dobę.
  16. Na drugi dzień kroimy cebulkę drobno.
  17. Śledzie ze słoika wykładamy na miseczkę.
  18. Przekładamy cebulką.
  19.  Zalewamy śmietaną, musi postać 2-3 godziny.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. oj ale mi smaku narobiłaś, ja bardzo lubię śledzie w musztardzie francuskiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam śledzie w śmietanie a nigdy ich nie robiłam... czas zakasać rękawy! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię, choć nigdy nie używam takich dodatków jak vegeta:)
    narobiłaś mi apetytu:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie, ale bez jabłka a śledzie dodaję marynowane. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis, bo śledziki bardzo lubię:))
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. A nie żałuję jakoś, bo śledzie to tylko takie standardowe w oleju :D

      Usuń
  6. Wyglądają apetycznie, aczkolwiek ja najbardziej lubię te tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śledzie mogłabym je jeść codziennie. Jeszcze nigdy sama ich nie przyrządzałam zwykle kupuję w sklepie gotowe. taki trochę leń ze mnie ;))

    OdpowiedzUsuń