sobota, 20 października 2012

Wieprzowy galart z ozorów.

Uwielbiam wieprzowy galart z ozorów. Doskonale nadaje się na wszelkiego typu uroczystości, jako przekąska.

Wieprzowy galart z ozorów



Potrzebne składniki:
  •  Ozory wieprzowe,
  • żelatyna,
  • stópki wieprzowe,
  • cytryna,
  • sól, 
  • marchew, 
  • liść laurowy,
  • cukier,
  • por,
  • seler 

Sposób wykonania:
  1.  Ozory wkładamy do wody, lekko solimy i zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut.
  2.  Po 5 minutach gotowania odlewamy wodę i przelewamy ozory zimną wodą. 
  3.  To, co idzie zeskrobujemy. 
  4.  Stópki wieprzowe kładziemy na dnie garnka. 
  5. Dokładamy ozory wieprzowe.
  6.  Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Solimy do smaku. 
  8. Dodajemy pół łyżeczki cukru, aby szybciej się ugotowało.
  9. Zalewamy zimną wodą.
  10. Gotujemy pod ciśnieniem ok. 15 min. lub do miękkości.
  11. Obieramy i kroimy na małe kawałki.
  12. 2 łyżki żelatyny dodajemy do wywaru z galartu w osobnym garnku. 
  13. Podgrzewamy, żeby się rozpuściła.
  14. Pokrojony galart zalewamy wywarem i dodajemy żelatynę.
  15. Wduszamy sok z cytryny.
  16. Dodajemy łyżkę octu.
  17.  Przelewamy do miseczki, dajemy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. 
Smacznego !

12 komentarzy:

  1. W moich stronach na to mówi się nóżki w galarecie ;) Dawno ich nie jadłam ale pamiętam że zawsze lałam na nóżki bardzo dużo octu ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ozory??? Nie, nie, nie... Nie dałabym rady tego przełknąć.

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko tego to bym nie zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko jak ja bym to zjadł.Ostatni raz jadłem ozorki chyba rok temu.Taką galaretkę mógłbym jeść co drugi dzień.Takie ozorki wieprzowe to się same rozpływają na moim jęzorze.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ozorki, chociaż nigdy nie robiłem z nich galarety ;) Za duszone w sosie chrzanowym dam się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wiem, że jesteś fanem sosu chrzanowego ;D

      Usuń
  6. Uwielbiam ozorki wieprzowe i wołowe w sosie chrzanowym ; gotowane w warzywach na kanapkach; oraz w galarecie, mam pytanie dlaczego w masarniach nie wędzą ozorków - są pyszne palce lizać - pozdrawiam kucharka,która potrafi zagospodarować wszystkie podroby ; bardzo smaczne są też pierogi z płuckami + serduszko wieprzowe ugotować , zmielić w maszynce [ farsz ; cebula zeszklona dużo pieprzu czarnego + sól ] polecam .......

    Gołąbki też są smaczne z ozorkiem [ wołowy lub wieprzowy ] zmielić surowe ozorki dodać resztę dodatków na gołąbki i gotowe do zawinięcia w liście kapusty ; ułożyć w naczyniu żaroodpornym dodać liść laurowy,ziele angielskie ,zalać sokiem pomidorowym + sól + pieprz i wstawić do piekarnika do upieczenia palce lizać - pychotka :):):)

    OdpowiedzUsuń