17 grudnia 2012

Golonka w piwie i warzywach - po bawarsku.

Na wszystkich uroczystościach niezmiennie zachwycałam się golonką po bawarsku. Przyszedł i czas na jej zrobienie ;)

Potrzebne składniki:
  • Golonka,
  • piwo,
  • olej,
  • czosnek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • cebula,
  • marchew,
  • por,
  • pietruszka,
  • seler,
  • sól, 
  • pieprz 

Sposób wykonania:
  1. Golonkę solimy, pieprzymy.
  2.  Obkładamy zielem angielskim i liściem laurowym. 
  3. Dodajemy czosnku i kładziemy na noc do lodówki.
  4. Olej rozgrzewamy w garnku.
  5. Golonkę obieramy z przypraw.
  6. Obsmażamy na gorącym tłuszczu.
  7. Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  8. Cebulę kroimy.
  9. Por, marchew, seler i pietruszkę również kroimy.
  10. Warzywa smażymy na patelni.
  11. Podlewamy golonkę wodą.
  12. Dodajemy przesmażone warzywa.
  13.  Wlewamy 1/4 litra piwa.
  14. Gotujemy do miękkości lub pod ciśnieniem.
Smacznego!

16 komentarzy: