12 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne z kakaowym lukrem królewskim i wiórkami kokosowymi.

Czy wyobrażacie sobie święta bez pierniczków? Ja już nie ;) Dziś 4 odsłona z kakaowym lukrem królewskim i wiórkami kokosowymi. Nie ręczę, że dotrzymają do Wigilii ;D


Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki,
  • kostka margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 jajka,
  • przyprawa do pierników,  
  • 2 łyżeczki sody,
  • wiórki kokosowe,
  • cukier puder,
  • cytryna,
  • białka 

Sposób wykonania:

  1. Margarynę przekładamy do garnka. Roztapiamy.
  2. Dodajemy szklankę cukru.
  3. Dorzucamy 3/4 szklanki miodu, łyżkę kakao, przyprawę do pierników. 
  4. Mieszamy roztapiając wszystkie składniki. Zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Dodajemy 3 jajka.
  6. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.
  7. 1 kg mąki wsypujemy do miski.
  8. Robimy dołek.
  9. Rozrabiamy 2 łyżki sody z łyżeczką wody i wlewamy.
  10. Dodajemy masę i czekamy 5 min.
  11. Zarabiamy ciasto. Rozwałkowywujemy. Wykrawamy foremkami.
  12. Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy 10 min. w 180 st.
  13.  Polewamy lukrem królewskim i płatkami czekolady.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. ja za Tobą nadążyć nie mogę :D widziałam wczoraj recenzję pewnej książki, chciałam coś napisać a tu już tyle się zmieniło :D a pierniczki super, będę za rok z Emilem robić ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniec świata blisko, to się trzeba śpieszyć ;)

      Usuń
  2. Kruszynko zlituj się! Jeszcze nie doszłam do siebie po tych wczorajszych pierniczkach, a Ty dziś takie piękne... z polewą kakaową i wiórkami... Nie schudnę do Świąt. Mowy nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  3. pierniczki ;D uwielbiam i jak cudownie wyglądają na choince ;) dziękuje za przepis zwłaszcza, ze jest krok po kroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczki i ciastka z kokosami to moje ulubione słodycze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piernikowy szał wszędzie:) uwielbiam pierniki!

    OdpowiedzUsuń