25 kwietnia 2013

Torcik na herbatnikach z serkiem mascarpone, pomarańczami i galaretką.

Do wykonania tego torcika zainspirowała mnie blog Kulinarne Przeboje, dziękuję:)

Potrzebne składniki:
  • 200g herbatników,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • płaska łyżeczka żelatyny ,
  • 4 łyżki wrzątku,
  • 2 pomarańcza,
  • 250 gram serka mascarpone,  
  • 300 ml śmietany 30 %,
  • kilka łyżek cukru,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe. 

Sposób wykonania:
  1. Herbatniki kruszymy w misce.
  2. Dodajemy 1 opakowanie cukru waniliowego i masło.
  3. Mieszamy robotem.
  4. Wykładamy na spód blachy.
  5. Śmietaną ubijamy na sztywno z cukrem.
  6. Do wrzątku dodajemy żelatynę i mieszamy ze śmietaną i serkiem mascarpone.
  7. Wykładamy na herbatniki. 
  8. Układamy owoce.
  9. Zalewamy dwoma galaretkami, schładzamy w lodówce.
Smacznego!

14 komentarzy: