16 maja 2013

Twarożek (twaróg) z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Z racji tego, że na działeczce wyrósł już szczypiorek i rzodkiewka postanowiłam przygotować twarożek ;) Doskonale sprawdza się z chlebkiem, jako kanapka !


Potrzebne składniki:
  • 25 dag sera białego,
  • 3,4 rzodkiewki,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku. 

Sposób wykonania:
  1. Szczypiorek drobno kroimy, dolewamy z 1/2 szklanki śmietany.
  2. Możemy regulować tą wartość, tak, aby twaróg był dosyć mokry. 
  3. Dodajemy pokrojoną umytą rzodkiewkę.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Mieszamy.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Miałam robić na śniadanie dzisiaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest taka reklama- teściowa przychodzi w gości do syna i jego żony. Przynosi z sobą miskę twarożku. Na skutek wścibstwa domowego czworonoga, przekąska ląduje na podłodze i staje się żarciem dla kota. W tym czasie zaradna pani domu sięga do lodówki i wyjmuje kupny twarożek. Nakłada go do salaterki matki swego męża i podaje gościom. Nikt nie zauważa różnicy...
    Jasne. Nie ma to jak swojski serek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!!!! Po prostu uwielbiam!!!
    U nas gości co najmniej 3 razy w tygodniu, a bywa, że jemy codziennie przez np tydzień czy dwa.
    Da mnie to poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności!:) ja czasem dodaję jeszcze zielonego ogórka, wtedy nazywam to wiosennym twarożkiem:D

    OdpowiedzUsuń
  5. to właśnie lubię na śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na pyszne śniadanko. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha smarowidełko na śniadanko:) bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Też taki robię, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, świetny ,,obkład" ;)

      Usuń