14 lipca 2013

Dżem wiśniowy( dżem z wiśni ).

Sezon na wiśnie trwa, więc aż żal byłoby nie zrobić domowego dżemu, który bardzo lubię ;)


Potrzebne składniki:
  • 1,8-1,9 kg wydrążonych wiśni
  • 0,8-0,9 kg cukru
  • 2 konfiturexy
  • sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )

Sposób przygotowania:
  1. Wiśnie myjemy, wydrążamy.
  2. Wkładamy do garnka, dodajemy 2 konfiturexy.
  3. Całość mieszamy. Gotujemy na ogniu kilkanaście minut.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy 90-90 dag cukru.
  5. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Szybko mieszamy, gotujemy 1 min.
  7. Zestawiamy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy.
  8. Przygotowujemy wcześniej wyparzone słoiki, które nagrzewamy w piekarniku.
  9. Gorący dżem wlewamy do gorących słoików.
  10. Zakręcamy, odwracamy na kilka minut do góry dnem.
  11. Przykrywamy ręcznikiem na kilka godzin.
Smacznego !



16 komentarzy: