piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto/Tort Czerwony Kapturek.

Shrek, Kubuś Puchatek, czas na Czerwonego Kapturka. Podam Wam proporcje, jakich ja użyłam, ale równie dobrze możecie dać tylko 1 jogurt wiśniowy, wówczas tort wyjdzie niższy ;)


Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki kartoflanki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 (1) jogurt duży Fruvita wiśniowy
  • 15(7) łyżek syropu wiśniowego
  • 5(3) łyżeczek żelatyny
  • opakowanie delicji wiśniowych
  • 4 galaretki wiśniowe
  • duża śmietana 30 % ( 330 ml )

Sposób wykonania:
  1. Przygotowujemy jasny biszkopt z 3 jajek - klik. Obudowujemy biszkopt sztywnym papierem, żeby nam się tort zmieścił.
  2. Do naczynia wlewamy 2 duże jogurty wiśniowe. Dodajemy 15 łyżek syropu wiśniowego. W ciepłej wodzie rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny, następnie podgrzewamy, dodajemy do wiśniowej masy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, jak zacznie gęstnieć to wylewamy na biszkopt. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
  3. Układamy delicje do góry czekoladą. W 2 szklankach wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Dodajemy dużą śmietanę 30 %, mieszamy. Wylewamy na delicje. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  4. W 3,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy kolejne 2 galaretki wiśniowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Wylewamy na warstwę piankową. Wstawiamy do lodówki, aż wszystko zgęstnie.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Faktycznie wygląda jak czerwony kapturek, fajne warstwy kremu, super wygląda w przekrojeniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda że ja piec nie umiem ; p

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny, lekki torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne to ciacho, ten czerwony kolorek kusi a i ma smaki które lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bosze... a ja jestem na diecie... nie z włąsnego wyboru poprostu muszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to może wersję odchudzoną na jogurtach naturalnych?

      Usuń
  6. Super wygląda :) Zawsze zastanawiam się jak te ciasta nie wypływają z blachy skoro są takie duże ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obkładam brzegi kartkami sztywnymi, żeby nie wypłynęło:)

      Usuń