poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kiszone pomidory.

Pora na kiszone pomidory ;)

Kiszone pomidory koktajlowe.
Potrzebne składniki:
  • 1 kg pomidorów koktajlowych czerwonych
  • 1 kg pomidorów koktajlowych żóltych
  • koper
  • sól kamienna
  • czosnek
  • chrzan

Sposób wykonania:
  1. Słoiki wyparzamy, na dnie układamy koper, chrzan, ząbek czosnku. Układamy naprzemiennie nakłute żółte i czerwone pomidorki. 
  2. Przegotowujemy 2 l wody, dodajemy 2 łyżki soli kamiennej. Czekamy aż woda przestygnie i zalewamy pomidorki równo z brzegiem. Zakręcamy, zostawiamy w ciepłym na kilka dni.
  3. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.

Smacznego !

23 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam kiszonych pomidorów, ba nawet takowych nie widziałam.... a jak smakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dokładnie tak samo :) Jestem totalnie zaintrygowana :)

      Usuń
    2. Dziewczyny, jutro dam znać, bo szczerze powiedziawszy nie jadłam jeszcze, bo się kiszą ;)

      Usuń
    3. też się podpisuję heh

      Usuń
    4. Otóż, drogie Panie, smakują takie pomidorki, jak ogórki kiszone i to dosłownie ;)

      Usuń
    5. Ooo a ogórki kiszone lubie bardzo:)

      Usuń
  2. Pomidorki juz oberwałam, ale kisić jutro, bo juz dośc późna pora. Bardzo jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm takich pomidorków ta ja nawet nigdy nie jadłam. Nie mówiac o robieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już z samego rana wykorzystałam ten przepis, a nawet zrobiłam o tym posta na moim nowym blogu, który nazywa się "Na Ganku" link: http://naganku1.blogspot.com/
    Teraz tylko czekam na efekt końcowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, ciekawa jestem, jak zasmakują ;) Proszę zaś podesłać zdjęcie do galerii na fanpage ;)

      Usuń
  5. również mnie zaintrygowałaś tym przepisem, nigdy nie kisiłam pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam już kiszoną paprykę, ale pomidorków jeszcze nie. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. noooo, teraz to mnie zaciekawiłaś na maxa:) nie jadłam, nawet nie słyszałam o takich. Zrobię na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile je kisiłaś? zrobiłam dzisiaj i nie wiem kiedy otworzyć a w środę mam babski wieczór i może akurat będą dobre:)

    OdpowiedzUsuń