8 sierpnia 2013

Sałatka z ogórków z octem i koperkiem.

Jak byłam mała bardzo lubiłam tą sałatkę z ogórków, więc często pojawia się na naszym stole ;)


Potrzebne składniki:
  • ok. 2,5 kg ogórków ( potrzebujemy 2 kg obranych ogórków )
  • 1/2 szklanki octu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • zielony pokrojony koper
  • 6 małych cebuli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry. Potrzebujemy takich 2 kg, lepiej większych. Następnie trzemy na tarce lub kroimy, jak na mizerię. Z cebulą robimy to samo.
  2. Ogórki zasypujemy 2/3 szklanką cukru, dodajemy 1,5 łyżki soli kamiennej, zielony pokrojony koper, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu. Dolewamy 1/2 szklanki octu. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 18 h.
  3. Następnie razem z wodą wkładamy do słoików, które umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy do 3/4 wysokości i gotujemy 3 min. od zagotowania. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

18 komentarzy:

  1. tez pamiętam podobna sałatke;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam niedawno podobną. najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama robiła pamiętam amm.. na święta : D
    Ale była przepyszna! ; )

    Pozdrawiam :*.

    OdpowiedzUsuń
  4. Generalnie powiem Ci, że ja lubię ogórki chyba w każdej postaci więc na pewno przypadłaby mi do gustu. Bardzo ładne zdjęcia. Przy okazji zapraszam na moje rozdanie jeśli masz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis,chętnie go wypróbuję:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę sobie przepisać. :D Kiedyś spróbuję.;p

    OdpowiedzUsuń
  7. TAkiej sałatki u mnie się nie robiło, szkoda,że słoików już nie mam, bo bym jeszcze zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię, lubię, oj bardzo lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  9. A może smazone zielone pomidory, bo to i literacko i kulinarnie i ... filmowo. Jednak kiszone tez brzmią kusząco.

    OdpowiedzUsuń