piątek, 16 sierpnia 2013

Szybkie ciasto ze śliwkami.

Lato w pełni, śliwki rosną, aż żal nie skorzystać i nie zrobić ciasta. Przepis dostałam od chrzestnej Martyny i postanowiłam wykorzystać. Potwierdzam, ciasto szybkie i smaczne;)


Potrzebne składniki:
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju ( ja dałam olej rzepakowy Rapso )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 kg śliwek
  • na kruszonkę - 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, łyżka kartoflanki, ok. 2 szklanek mąki
  • cukier puder

Sposób wykonania:
  1. Do miski wbijamy 2 jajka. Dodajemy 2,5 szklanki mąki, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dolewamy 1/2 szklanki oleju.
  2. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
  3. Śliwki myjemy, kroimy na ósemki, obtaczamy w mące. Układamy w cieście skórką do dołu.
  4. Posypujemy kruszonką - mieszamy 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, łyżkę kartoflanki i ok. 2 szklanek mąki. Posypujemy ciasto.
  5. Pieczemy ok. 45 min. w 170,180 st. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !

8 komentarzy: