6 sierpnia 2013

Waniliowo-kakaowe ciasto z truskawkami.

Truskawek już nie ma, ale jest ciasto wynalezione wśród zdjęć, jak to często bywa w moim przypadku ;)


Potrzebne składniki:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 kostka tłuszczu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • 20-30 dag truskawek
  • 2,3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego 
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
  1. Kostkę tłuszczu ucieramy z 1 i 1/3 szklanką cukru.
  2. Dodajemy 1/2 szklanki oleju ryżowego.
  3. Dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  4. Naprzemiennie dodajemy 6 jajek i 2,5 szklanki mąki.
  5. Dodajemy cukier waniliowy, skrapiamy aromatem waniliowym.
  6. Delikatnie mieszamy.
  7. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Z połowy ciasta robimy ciapki na blasze.
  9. Do 2 połowy ciasta dodajemy 2,3 łyżki kakao.
  10. Uzupełniamy wolne miejsca, łączymy masy.
  11. Truskawki myjemy, kroimy, obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  12. Układamy w cieście.
  13. Pieczemy ok. 30 min. w 180 st.

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis! szkoda, że sezon na truskaweczki się skończył:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, ja to niestety spóźniona zawsze jestem.

      Usuń
  2. równie dobrze to ciacho można zrobić z innymi owocami, np. malinami:) chyba że ktoś ma truskawki zamrożone jak ja:D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka szkoda, że truskawki się już skończyły:) jak mi za nimi tęskno:) kradnę w takim razie kilka kawałeczków twojego ciacha na pocieszenie;)

    OdpowiedzUsuń