25 września 2013

Dżem aroniowo-śliwkowo-jabłkowy.

Dżem aroniowo-śliwkowo-jabłkowy jest wyborny w smaku. Zupełnie nie czuć goryczy aronii. 

Dżem aroniowo-śliwkowo-jabłkowy.
Potrzebne składniki:
  • 75 dag aronii
  • 40 dag śliwek
  • 30 dag jabłek
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wrzącej wody 


Sposób wykonania:
  1. Aronię mrozimy 24 h. Po tym czasie wyjmujemy, zasypujemy szklanką cukru. Zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, gotujemy 15 min. Następnie rozduszamy aronię, kroimy w tym czasie śliwki i jabłka w kostkę. Dodajemy do aronii.
  2. Gotujemy ok. 2,5-3 h, co jakiś czas mieszając. Możemy zapasteryzować. W tym celu słoiki wyparzamy w nagrzanym piekarniku. Wlewamy do nich gorący dżem. Zakręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz