18 września 2013

Leczo z patisona.

Leczo z patisona jest równie smaczne, jak zwykle leczo. Patison w smaku przypomina kabaczka, czy cukinię, jest tylko twardszy i nie rozgotowuje się.
Potrzebne składniki:
  • patison
  • olej
  • 4 pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula
  • 2 kiełbasy
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • 20 dag boczku parzonego wędzonego


Sposób wykonania:
  1. Boczek parzony kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju razem z cebulą. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, dusimy. Następnie przesypujemy do większego garnka.
  2. Na powstałym tłuszczu przesmażamy kiełbasy pokrojone w kostkę. Dodajemy do reszty.
  3. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i czerwoną paprykę. 
  4. Patisona obieramy, kroimy w kostkę. Całość dusimy aż do miękkości pozostałych składników.

Smacznego !

36 komentarzy:

  1. Raczej nie dla mnie - nie lubię lecza ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamieniłabym pieczarki na aktualnie dostępne w lasach grzyby. Co powiesz na borowiki, albo kurki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być, ale ja nie jeżdżę na grzyby w tym roku:)

      Usuń
  3. Ja uwielbiam leczo w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jadłam takie, bo akurat na ogródku urósł patison. Z tym, że u mnie bez pieczarek i boczku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja za to nigdy nie jadłam patisonów:P
    leczo uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności:D ja mogę leczo zawsze i wszędzie!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi i wygląda przepysznie. Pewnie wstyd się przyznać - nigdy nie jadłam patisona, jednak zawsze musi być ten pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno smaczny. Wypróbuję, jak tylko dorwę patisona... Pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadla leczo chyba ze wszystkiego a nie z patisona... Musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam leczo pod każda postacią i jak widać każdy ma inny pomysł na to danie - zabieram przepis do siebie :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie próbowałam jeszcze patisona ( przy okazji fajnie ktoś nazwał to warzywo:)), wyglądam smakowicie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Lecza z patisona nigdy nie jadłam, nigdy nie dodawałam też pieczarek, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam patisona i leczo :)
    Dla mnie super potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam leczo ;) Na jesienne wieczory idealne ;)

    OdpowiedzUsuń