14 lipca 2014

Murzynek z wiśniami.

Uwielbiam ciasto Murzynek, a z wiśniami efekt przeszedł sam siebie, przepyszne !


Potrzebne składniki:
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4,5 łyżki kakao
  • 3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • wiśnie

Sposób wykonania:
  1. 1,5 kostki margaryny razem z 4,5 łyżki kakao, 3 szklankami cukru i 3/4 szklanki wody zagotowujemy. Całość studzimy. Odlewamy 1/2 szklanki do polania na wierzch po upieczeniu.
  2. Do zimnej masy dodajemy 3 szklanki mąki, 1,5 proszku do pieczenia, 6 żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  3. Wiśnie obtaczamy w mące, możemy szybciej przesypać cukrem, poczekać aż puszczą sok, odcedzić i wtedy w mące. 
  4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Następnie układamy wiśnie. Pieczemy 45 min. w 180 st. Polewamy polewą.
Smacznego !

26 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła, chętnie wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne jest to ciasto, jeszcze lepsze, niż normalne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jak dawno nie jadłam tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, może się zmobilizuje. Dziś miałam pełne ręce w wiśniach (robiłam kompoty na zimę dla dzieci)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie cierpię drylować wiśni, więc u mnie nie przejdzie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiśnie uwielbiam i takie ciasto chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi smaku na noc narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedys takie robiłam i przyznam że pycha :)

    OdpowiedzUsuń