7 sierpnia 2014

Tort Hello Kitty.

Hello Kitty to jedna z naszych ulubionych współczesnych bohaterek dla dzieci. Gdy postanowiłyśmy wydać przyjęcie było pewne, że bez tortu się nie obejdzie.


Potrzebne składniki:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 2 galaretki malinowe
  • dobra łyżka żelatyny
  • 2 duże śmietany 30 % po 330 ml
  • duży jogurt naturalny 400 ml
  • sok z 1/3 cytryny
  • cukier puder
  • do dekoracji - borówki, maliny/poziomki

Sposób wykonania:
  1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier, żółtyka, mąką, kartoflankę, proszek do pieczenia oraz cukry waniliowe. Całość miksujemy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
  2. Pieczemy ok. 30 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy 2 razy, abyśmy uzyskali 3 płaty.
  3. 2 galaretki malinowe przygotowujemy w 2 szklankach wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy śmietanę 30 %, zostawiamy w lodówce do prawie całkowitego stężenia. Tak samo robimy z galaretkami poziomkowymi.
  4. Na pierwszy blat wykładamy tężejącą galaretkę malinową - połowę. Nakładamy 2 płat. Wstawiamy do lodówki. Po ok. 30 min. nakładamy drugą część galaretki i nakładamy 3 płat. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
  5. Ciasto obkrawamy, otwieramy tortownicę. Wkładamy w większą lub jeśli nie mamy to kładziemy na jakąś tacę. Zalewamy brzegi tężejącą galaretką poziomkową, jeżeli zostanie dajemy także na górę. Zostawiamy w lodówce do stężenia.
  6. W kilku łyżkach wody rozpuszczamy dobrą łyżkę żelatyny. Mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut, aby napęczniała. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do jogurtu naturalnego razem z sokiem z 1/3 cytryny i cukrem pudrem - jakie kto lubi.
  7. Wykładamy na samą górę. Jeżeli wychodzi już poza wysokość tortownicy, obłóżmy ją czymś sztywnym. Zdejmujemy ,,balustradę", gdy biała warstwa zacznie tężeć układamy na niej owoce. Wąsy Kitty możemy przygotować z rozpuszczonej czekolady.
  8. Zostawiamy w lodówce kilka godzin do stężenia.
Smacznego !



10 komentarzy: