środa, 21 października 2020

Wiśniowa frużelina

Zawsze będąc w miejscu, gdzie sprzedają gofry prosiłam o ten z frużeliną, koniecznie wiśniową ;) W końcu sama postanowiłam ją zrobić, żeby móc jej kosztować cały rok, pychotka! Przepis wzięty od Elexis.


Potrzebne składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki zimnej wody

Sposób wykonania:
  1. Wiśnie myjemy, drylujemy.
  2. Wkładamy do garnka, zasypujemy 2 szklankami cukru. Gotujemy, aby cukier się rozpuścił, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  3. Skrapiamy 4 łyżkami soku z cytryny.
  4. 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrabiamy z 4 łyżkami zimnej wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy do wiśni. Gotujemy.
  5. 6 łyżeczek żelatyny mieszamy z gorącym sokiem z wiśni. Gotujemy do rozpuszczenia w osobnym garnku. Dodajemy do wiśni.
  6. Mieszamy dokładnie.
  7. W międzyczasie słoiki wstawiamy do gorącego piekarnika, jeśli chcemy przechować frużelinę na później.
  8. Gorącą frużelinę wlewamy do gorących słoików.
  9. Zakręcamy, odwracamy na kilka minut do góry dnem.
  10. Przykrywamy na kilka godzin ręcznikiem.
Smacznego !

2 komentarze: