Bardzo lubię zapoznawać się z pozycjami kulinarnymi, gdyż zawsze można wypatrzeć w nich coś nowego. Nie inaczej jest z ,,Chlebem" Martina Johannsona.
Jak już na początku podkreśla sam autor, sam całkiem sporo eksperymentował zanim znalazł receptury, które by go zadowalały. Martin Johannson nie zabrania jednak czytelnikowi wypróbowywania własnych przepisów na bazie jego receptur. Każdy z nas z przepisu na chleb może zrobić np. bagietki, jeśli uważa, że taki wypiek będzie dla niego z tego ciasta bardziej odpowiedni. Nie ma sensu zrażać się niepowiedzeniami, gdyż nie wszystko od razu musi nam wychodzić. Trening jednak czyni mistrza.
W pozycji dodano przepisy na: bagietki, bochenki, bułki, pieczywo do posiłków, na zakwasie, placki z chleba i pieczywo chrupkie, słodkie wypieki i słodkie pieczywo. Nie zabrakło także praktycznych wskazówek odnośnie pieczenia, tego co należy mieć pod ręką, jakie przyrządy i składniki będą dla nas niezbędne. Dzięki temu w każdej chwili możemy zabrać się za kolejny wypiek bez zawracania sobie głowy tym, że ponownie czegoś nam brakuje.
Przy przepisie dodano sztuki wypieku, czas przygotowania, oraz poziom trudności od 1 do 5. Następnie są także zdjęcia tego jak powinien wyglądać nasz wypiek oraz jakich składników będziemy potrzebować i jak po kolei je ze sobą połączyć. Jest to wspaniała baza dla tych, którzy lubią wypiekać domowe chleby, bagietki i nie tylko. Dzięki tej wydanej w sztywnej oprawie publikacji na pewno nie zabraknie Wam inspiracji na następnych wiele dni.
Książkę można kupić na www.inverso.pl
Za egzemplarz książki do recenzji dziękuję wydawnictwu.
Zapowiada się naprawdę fantastycznie, chętnie skorzystam z zamieszczonych przepisów.
OdpowiedzUsuńLubię taki domowy pieczony chleb, calkowicie się różni od tego kupnego. Niestety sama go nie robię, a czekam aż babcia upiecze. Może z tą książką zaczęłabym piec
OdpowiedzUsuńSama piekę w domu chleb, więc taka książka byłaby ciekawym prezentem na gwiazdkę dla mojej osoby. Ucieszyłabym się jak diabli :).
OdpowiedzUsuńnie jest to książka, która leży w kręgu moich zainteresowań, ale wiem komu by się spodobała :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa książka, z której na pewno dużo można się dowiedzieć ;)
OdpowiedzUsuńhttps://xgabisxworlds.blogspot.com/
Moja siostra byłaby zachwycona, więc może dorzucę jej do prezentu :) ostatnio nic tylko pieczywo robi :)
OdpowiedzUsuńKsiążka wygląda na bardzo ciekawą, u mnie w domu od dawna piecze się własny chleb.
OdpowiedzUsuńJest kilka rzeczy, które obiecałam sobie piec/robić jak będę miała więcej czasu: piec chleb i biszkopt, robić pierogi. Ale obecnie raczej trudno znaleźć mi na wszystko czas, wiec kulinarne pomysły muszą poczekać.
OdpowiedzUsuńUczę się piec chleb, wiec ta książka wydaje się pozycją obowiązkową dla mnie. Chętnie kupię i rozwinę swoje umiejetności
OdpowiedzUsuńJa mam jeden przepis, który robię od dawna i zawsze mi wychodzi!
OdpowiedzUsuńMiałam kilka prób pieczenia chleba w domu, ale niestety mam za słaby piekarnik. Za to wychodzą mi pyszne bułeczki owsiano-twarogowe. Czasami przepis to nie wszystko.
OdpowiedzUsuń