środa, 15 sierpnia 2012

Kompot z gruszek z dodatkiem żółtych śliwek.

Dziś byliśmy na działce, gdzie grusza wydała bardzo obfite owoce, więc trzeba to jakoś przerobić. Na pierwszy ogień poszedł więc kompot z gruszek z dodatkiem żółtej śliwki, który wszyscy w naszej rodzinie uwielbiają i nigdy go za dużo :)

Potrzebne składniki:
  • Gruszki,
  • woda,
  • żółte śliwki,
  • cukier. 


 Sposób wykonania:
  1.  Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wykrawając środek.
  2. Do słoika wkładamy żółte śliwki.
  3. Następnie gruszki.
  4.  Na litr wody wsypujemy 10 łyżek cukru. Mieszamy. 
  5.  Wlewamy wodę do słoików, zostawiając trochę miejsca od góry. 
  6.  Gotujemy ok.40 minut. Kompot jest gotowy.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz