Proste ciasto z gruszkami

Wczoraj już nie miałam żadnego ciasta, więc postanowiłam zrobić nowe :) Pomysł zaczerpnęłam z Małej cukierni i trochę go zmodyfikowałam.



Potrzebne składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sodu,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczkę olejku śmietankowego,
  • wiórki kokosowe,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • cukier puder ,  
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • szklanka pokrojonych w kostkę gruszek. 

Sposób wykonania:
  1. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki.
  2.  Dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Łyżeczkę sody oczyszczonej.  
  3.  Dorzucamy 1,5 łyżeczki cynamonu. 2/3 szklanki cukru.
  4. Wbijamy jajko. 
  5. Dodajemy 1/3 szklankę oleju.
  6. Wlewamy 1/2 szklanki maślanki.
  7. Dodajemy łyżeczkę aromatu.
  8. Całość mieszamy.
  9. Możemy dodać wiórki kokosowe.
  10. Wrzucamy szklankę pokrojonych w kostkę gruszek.
  11. Smarujemy blachę tłuszczem, wykładamy papierem i znów smarujemy.
  12. Wylewamy ciasto na blachę.
  13.  Pieczemy ok. 50 min w 180 st. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego !


, , , , , , , , , , , , , , ,

27 komentarzy :

  1. Proste, ale za to jakie dobre musi być :) Takie ciasta znikają w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś ala piernik w smaku przypominało ;)

      Usuń
  2. Wygląda na apetyczne i chyba takie jest,gruszki mam bo akurat kupiłam w Lidlu w promocji więc chyba się skuszę na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też, tym razem postawię na piernik :)

      Usuń
  4. Oj ale pychotka i jak ja mam nie jeść słodyczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest znak, że wyglądasz świetnie i możesz jeść ;)

      Usuń
  5. z gruszkami *.* mniam! poprosze kawalek! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ostatnio jakoś mam fazę na ciasta z gruszkami ;)

      Usuń
  6. A po co to mleko na fotce?

    OdpowiedzUsuń
  7. no właśnie, po co to mleko ?
    szkoda, że nie ma jeszcze podanej temperatury i czasu pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę do maślanki można dodać. ,,Pieczemy ok. 50 min w 180 st. Pozostawiamy do ostygnięcia."

      Usuń
  8. Przepraszam, a czy zamiast maślanki mogę dodać mleko? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, w przepisie jest maślanka, ale można spróbować z mlekiem :)

      Usuń
  9. Dzięki za przepis. Moje pierwsze ciasto. Udało się i jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. A oleju 2/3 czy 1/3 bo jest tu pewna nieścisłość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 , przepraszam, musiałam źle wcisnąć. Juz poprawiam.

      Usuń
    2. Oleju dałam 1/2 szklanki i wyszło ok. Właśnie zabieram się za pieczenie kolejnej porcji. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.

      Usuń
  11. a czy zamiast maslanki, mozna dac smietane? hmmm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bo nie będzie już ta konsystencja.

      Usuń

Drogi Anonimie, proszę podpisz się imieniem lub nickiem, gdyż nie wiem, jak mam się do ciebie później zwracać ;)

© 2013 Paulina Kwiatkowska . All rights reserved.
Designed by Template Trackers | Trackmyblog
Theme by Magazinetheme.com