18 listopada 2012

Dzika kaczka pieczona w winie.

Korzystając z zakupu kaczki postanowiłam przyrządzić ją w winie. Mięso wyszło bardzo miękkie, soczyste, bardzo smaczne. Polecam !


Potrzebne składniki:
  • Kaczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • smalec,
  • olej,
  • wino,
  • imbir,
  • cebula,
  • olej 

Sposób wykonania:
  1. Łyżkę smalcu roztapiamy.
  2. Kroimy cebulę.
  3. Rozgrzewamy olej w drugim garnku.
  4. Wrzucamy rozmrożoną kaczkę.
  5. Przesmażamy cebulę na smalcu.
  6. Dodajemy pół łyżki smalcu.
  7. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek.
  8. Dodajemy imbir.
  9. Obsmażamy kaczkę.
  10. Dodajemy przesmażoną cebulę.
  11. Wlewamy 1/2 szklanki wina czerwonego słodkiego.
  12. Dusimy mięso pod ciśnieniem.
Smacznego !

22 komentarze:

  1. Oj to dla mnie już wyższa szkoła jazdy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam kaczki ^^ Chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie:D Dawno nie jadłam kaczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi "smaka" narobiłaś! Kaczka chodzi już za mną od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie przepadam za kaczką... mam uraz po tym jak musiałam patroszyć własne kaczuchy ;p ...i od tego czasu nie jadam tego mięsa ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałaś to pisać ? ;p

      Usuń
    2. Ale że co? że o patroszeniu? Eee, wybacz - ale zawsze jak widze kaczkę, to nie potrafię kumulować w sobie wspomnień i musze je z siebie wylać ;p

      Usuń
  6. Powinni Ci zakazać tak kusić odwiedzających blog:D:D. Ja już mam ochotę biec do sklepu i też taką kaczuszkę sobie upiec. Mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobrze wygląda! Słodka wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaczusia, miłość mojego męża :) Jeszcze z cebulką, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. często patrzę na kaczkę w sklepie, ale jakoś wydaje mi się, że to jest strasznie trudne dobrze ją przyrządzić. Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam zamrożoną kaczkę, więc nie zawaham się jej użyć;) Może jeszcze w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń