21 grudnia 2012

Penne z sosem pieczarkowym.

Pomysł na to danie zaczęrpnęłam z bloga Anulli , wyszło przepyszne ;) Oczywiście musiałam zmodyfikować wersję bez mięsa.



Potrzebne składniki:
  • 30 dag pieczarek,
  • 400g makaronu penne,
  • 0,5 l wody i kostka rosołowa,
  • kostka sera topionego śmietankowego – 100g,
  • 4 łyżki mąki ,
  • 2-3 ziela angielskie, 
  • liść laurowy ,
  • sól ,
  • pieprz ,
  • olej 

Sposób wykonania:
  1.  Olej rozgrzewamy.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy na talarki. 
  3. W między czasie wlewamy 2 szklanki wody.
  4. Gotujemy ,dodajemy kostkę rosołową lub dajemy 1/2 l bulionu.
  5. Pieczarki przesmażamy.
  6. Dodajemy 100 g serka topionego.
  7. Rozrabiamy z 4 łyżki mąki w 2 łyżkach wody.
  8. Całość mieszamy.
  9. Wrzucamy do wody z kostką.
  10. Dodajemy z 3 liście laurowe.
  11. Z 2-3 ziela angielskie. Solimy i pieprzymy.
  12. Gotujemy wodę na makaron.
  13. Solimy.
  14. Gotujemy według zaleceń.
  15. Na koniec dolewamy szklankę wody.
  16. Odcedzamy.
  17. Polewamy sosem.

Smacznego !

12 komentarzy: