20 marca 2013

Sos na ostro do sałatek i zapiekanek - z oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, pieprzem kolorowym, solą ziołową oraz ostrą papryką węgierską firmy Royal Brand.

Niegdyś robiłam podobny sos tylko w wersji łagodnej - KLIK , tym razem wersja na ostro z ostrą papryką węgierską firmy Royal Brand.

Potrzebne składniki:
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • oregano, 
  • śmietana,
  • sól ziołowa,
  • pieprz kolorowy,
  • mąka,
  • masło, 
  • mleko 

Sposób wykonania:
  1. 2 łyżki masła przetapiamy. Dodajemy z 3 łyżki mąki.
  2. Dodajemy 1,5 szklanki mleka i z 1/2 szklanki śmietany. Doprawiamy do smaku.
  3. Doprawiamy papryką ostrą Royal Brand, dzięki czemu sos jest pikantny. 
  4. Mieszamy i gotujemy, aż się zgęstnie.

Smacznego !

Za ostrą paprykę węgierską dziękuję:

12 komentarzy: