niedziela, 31 marca 2013

Szynka pieczona w ziołach.


Szynka wielkanocna, tym razem pieczona w ziołach. Rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna ;)

Potrzebne składniki :
  • 2 kg szynki wieprzowej .
  • Zalewa : 2,5 l wody,
  • 1/2 szklanki soli gruboziarnistej,
  • 1 łyżka soli do peklowania ,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • 2 łyżki majeranku,
  • cebula ( inne zioła według uznania ) 

Sposób wykonania:
  1. Sól uprażyć na patelni.
  2. Analogicznie zrobić z resztą przypraw sypkich.
  3. Gotujemy 1,5 l wody, dodajemy uprażone suche przyprawy, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i inne.
  4. Zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Wkładamy do zimnej zalewy szynkę na 4-5 dni w chłodnym miejscu.
  6. Kilka razy dziennie obracamy. 
  7. Po tym czasie nacieramy majerankiem, wkładamy do rękawa do pieczenia lub zawiązujemy sznurkiem.
  8. Pieczemy ok .2 h w 200 st. 
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Moja mama ma szynkowar czy jak to sie tam nazywa i ona własnie te wszystkie szynki robi sama. Uwielbiam takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna szynka i o wiele lepsza niż te sklepowe:)
    Ps. "gotowanie za głosowanie" już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń