Szynka wielkanocna, tym razem pieczona w ziołach. Rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna ;)
Potrzebne składniki :
Sposób wykonania:
- Sól uprażyć na patelni.
- Analogicznie zrobić z resztą przypraw sypkich.
- Gotujemy 1,5 l wody, dodajemy uprażone suche przyprawy, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i inne.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
- Wkładamy do zimnej zalewy szynkę na 4-5 dni w chłodnym miejscu.
- Kilka razy dziennie obracamy.
- Po tym czasie nacieramy majerankiem, wkładamy do rękawa do pieczenia lub zawiązujemy sznurkiem.
- Pieczemy ok .2 h w 200 st.
Smacznego!
Pyszna taka szyneczka:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńMoja mama ma szynkowar czy jak to sie tam nazywa i ona własnie te wszystkie szynki robi sama. Uwielbiam takie rzeczy.
OdpowiedzUsuńPycha ;)
Usuńpyszna szynka i o wiele lepsza niż te sklepowe:)
OdpowiedzUsuńPs. "gotowanie za głosowanie" już trwa!:)
No to na pewno ;)
Usuńślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńNo raczej ;D
Usuń