6 kwietnia 2013

Domowa wielkanocna peklowana szynka domowej roboty.

Szynek na Wielkanoc nigdy dosyć, tak więc tym razem czas na peklowaną.

Potrzebne składniki:
  • 1,5 kg szynki,
  • litr wody,
  • 70 g soli ,
  • łyżka soli do peklowania,
  • łyżka cukru ,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren angielskich ,
  • bazylia,
  • rozmaryn,
  • włoszczyzna,
  • papryka ostra,  
  • pieprz ziołowy,
  • marynata pikantna,
  • zioła prowansalskie,
  • liść laurowy 


Sposób wykonania:
  1. Kroimy czosnek i cebulę.
  2. Wsypujemy wszystkie przyprawy do miseczki, mieszamy.
  3. Nacieramy nimi szynkę.
  4. Wkładamy do folii i naczynia do zimnego miejsca na 24 h.
  5. Obieramy z przypraw.
  6. Przyprawy wrzucamy do wody.
  7. Zagotowujemy wodę z przyprawami.
  8. Po wystudzeniu wkładamy szynkę.
  9. Zostawiamy na ok. 4 dni, przewracając co jakiś czas. 
  10. Zagotowujemy nową wodę z warzywami.
  11. Wkładamy szynkę obwiązaną siatką, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  12. Gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 h.
  13. Zostawiamy do wystygnięcia. 

Smacznego !


5 komentarzy: