Szynek na Wielkanoc nigdy dosyć, tak więc tym razem czas na peklowaną.
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- Kroimy czosnek i cebulę.
- Wsypujemy wszystkie przyprawy do miseczki, mieszamy.
- Nacieramy nimi szynkę.
- Wkładamy do folii i naczynia do zimnego miejsca na 24 h.
- Obieramy z przypraw.
- Przyprawy wrzucamy do wody.
- Zagotowujemy wodę z przyprawami.
- Po wystudzeniu wkładamy szynkę.
- Zostawiamy na ok. 4 dni, przewracając co jakiś czas.
- Zagotowujemy nową wodę z warzywami.
- Wkładamy szynkę obwiązaną siatką, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 h.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
wygląda smakowicie, maniam !
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPrzepyszna musi być taka szyneczka:)
OdpowiedzUsuńTaka jest ;)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie , chyba sprobuje sama taka zrobic
OdpowiedzUsuń