20 maja 2013

Muffiny czekoladowe z dżemem wiśniowym.

Tym razem przedstawiam Wam przepis na muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym, wyszły przepyszne:)

Potrzebne składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • saszetka czekolady,
  • dżem wiśniowy 

Sposób wykonania:
  1. 1,5 szklanki mąki mieszamy z 3/4 szklanki cukru, 2 jajkami, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką sody i saszetką czekolady.
  2. Blachę wykładamy papilotkami.
  3. Ciasto mieszamy.
  4. Nakładamy po łyżce ciasta.
  5. Dodajemy po łyżeczce dżemu wiśniowego.
  6. Na koniec jeszcze po łyżce ciasta, aby przykryć nadzienie.
  7. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. 
Smacznego!

22 komentarze:

  1. widzę, że u nas dziś na słodko na blogu:D dobre muffinki nigdy nie są złe, a przydałaby się jedna do nauki, bo ciacha już nie mam:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Podaj adres! Zaraz u Ciebie będę! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam muffiny. Te Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam do kawy:) zjadłabym ile by było na stole:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruszyno, czekolada + wiśnie = piękne i smakowite połącznie :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. A robiłaś kiedyś muffinki na pikantnie? Tzn. zamiast jako deser to przekąska przed obiadem? Z nadzieniem np. mięsno-warzywnym?
    Z początku byłam nieco uprzedzona do takiej wersji muffin, ale jak tylko dorwałam książkę "Muffinki. Babeczki dla smakoszy" autorstwa Helgi Lederer (i przetestowałam wszystkie zawarte tam przepisy), nie mogę się nadziwić, jak łatwo i szybko można zrobić coś tak pysznego :)
    Polecam! (choć książka dawno nakład ma wyczerpany, a kupno na aukcjach graniczy z cudem - warto upolować)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie robiłam wytrawnych. Jakoś nie jestem przekonana:)

      Usuń
  7. Poproszę jedną! cudne:)

    OdpowiedzUsuń