13 maja 2013

Pieczarki faszerowane jajkiem, żółtym serem i cebulą.

Jakiś czas temu robiłam smażone faszerowane pieczarki, które tak mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić je tym razem w panierce ;)

Potrzebne składniki:
  • 1/2 kg pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • bazylia,
  • mąka,
  • oregano,
  • olej,
  • cebula,
  • żółty ser,
  • masło 

Sposób wykonania:
  1. Cebulę przesmażamy na oleju.
  2. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię do smaku. 
  3. Dorzucamy łyżkę masła.
  4. Wydrążamy pieczarki.
  5. Delikatnie solimy i pieprzymy. 
  6. Dodajemy starte ,,środki" pieczarek i z 2 całe.
  7. Zostawiamy do wystygnięcia.
  8. Wbijamy jajko, dodajemy starty żółty ser i bułkę tartą.
  9. Całość mieszamy.
  10. Nakładamy farsz do pieczarek. 
  11. Przygotowujemy sobie mąkę, bułkę tartą i jajko z pieprzem i solą.
  12. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. 
  13. Smażymy na patelni z nagrzanym olejem.
  14. Obsmażamy z obydwu stron. 

Smacznego !

24 komentarze:

  1. Uwielbiam takie oszukane kotleciki pod warunkiem, że nie składają się wyłącznie z jajka. Na szkolnej stołówce właśnie takie wielkie NIC króluje. Odkąd zaprzestałam gotować w tygodniu, jestem skazana na eksperymenty pań kucharek. Chyba pokażę im Twojego bloga i przepis na panierowane faszerowane pieczarki. Niech się uczą od najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kiedyś spróbuję, za żmudna robota jak dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę z tym pracy, ale na pewno warto się potrudzić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i bardzo ciekawy pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie pieczarek, cebuli i sera:)) Muszę zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda genialnie:) na pierwszy rzut oka jak kotlecik mielony:D

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW. Kolejna rzecz,którą wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota, Twoja wersja jest bogatsza od mojej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat dzis się zastanawiała co ja zrobie z pieczarkami które mam w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń