19 sierpnia 2013

Konfitura z porzeczkoagrestu.

Uwielbiam wszystko, dzięki czemu smak lata idzie zamknąć w słoiki i zachować do zimy. Stąd też konfitura z porzeczkoagrestu, doskonała także do ciast i deserów.


Potrzebne składniki:
  • 2 kg porzeczkoagrestu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:
  1. Porzeczkoagrest myjemy, wkładamy do garnka. Dolewamy wody.
  2. Gotujemy na małym ogniu 30 min. Dodajemy 1 kg cukru.
  3. Gotujemy kolejne 30 min. Zostawiamy do następnego dnia.
  4. Następnego dnia gotujemy jeszcze 30 min.
  5. Jeżeli chcemy zachować na zimę to słoiki wkładamy do gorącego piekarnika.
  6. Gorącą konfiturę wlewamy do gorących słoików.
  7. Przykrywamy ręcznikiem.

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Jeszcze odpicowałabym słoiczki, wiesz jakieś ozdobne karteczki z datą ,,produkcji", ładne falbaneczki, tudzież kołnierzyki i piękne ozdoby spiżarni gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie konfitury łączone :-) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!:) ale musi być kwaskowa, idealna do przekładanych kremem ciast:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weź mi tu nie kuś, bo ja zawsze bym coś słodkiego zjadła ;)

      Usuń