21 sierpnia 2013

Nalewka z jasnych winogron z kandyzowanymi owocami.

Nalewkę winogronową z jasnych owoców robię pierwszy raz. Jestem ciekawa, jak zasmakuje moim bliskim:)



Potrzebne składniki:
  • 2 kg jasnych winogron
  • 1l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • owoce kandyzowane ( ja użyłam firmy Gold Pack )
  • cytryna
  • sok z cytryny
  • garść rodzynek
  • 5 goździków
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania:
  1. Winogrono myjemy, obieramy z szypułek. Nakładamy do połowy słoika. Następnie wrzucamy 5 goździków, owoce kandyzowane, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny, cukier waniliowy i garść rodzynek.
  2. Wrzucamy resztę winogrona. Zalewamy 1l zimnej przegotowanej wody i 1l spirytusu. Zakręcamy. Zostawiamy na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy, nalew w osobny słoik, a winogrono z dodatkami zasypujemy kilogramem cukru na kilka dni, mieszając kilka razy dziennie słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
  3. Oba nalewy zlewamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Czekamy kilka miesięcy, aby nabrała aromatu i smaku.


Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz