piątek, 9 sierpnia 2013

Sowy(kanie) marynowane.

Maślaki marynowane Kiti tak zasmakowały, że zjadła wszystkie. A ja co? Musiałam sobie zrobić sowy marynowane, miałam przynajmniej pewność, że te mi zostawi ;)

Kanie marynowane.
Potrzebne składniki:

  • sowy- 1,5 kg
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5,6 liści laurowych
  • gorczyca
  • cebula

Sposób wykonania:
  1. Sowy myjemy. Gotujemy 2 l wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone sowy. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Przygotowujemy słoiki. Wyparzamy w piekarniku. Do każdego wrzucamy kilka ziaren gorczycy, po 1 ziarnie ziela angielskiego i kawałku liścia laurowego. Wkładamy zimne sowy niecałkowicie pełne ( zostawiamy 3 cm od góry ).
  3. Gotujemy zalewę. 5 szklanek wody łączymy z 2 łyżkami cukru, czubatą łyżką soli. Dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy,cebulę pokrojoną w kostkę. Zagotowujemy. Następnie dolewamy szklankę octu,zagotowujemy. 
  4. Zalewamy zimne sowy gorącą zalewą. Wkładamy do garnka z gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Gotujemy ok. 10 min. od zagotowania na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz