niedziela, 24 marca 2013

Ekspresowa szynka wielkanocna gotowana 10 minut !

Przeglądając Internet trafiłam na bloga Passion Fruit , a tam przepis na szynkę domową. Na Wielkanoc, jak znalazł. Co najlepsze, jest bardzo szybka w wykonaniu ;)

Potrzebne składniki ( na 1 kg szynki ):
  • 1 kg szynki,
  • 100 g soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe 

Sposób wykonania:
  1. Wieczorem zagotowywujemy wodę w garnku, do którego zmieści nam się szynka razem z przyprawami.
  2. Wkładamy szynkę do odpowiedniej siatki bądż mocno obwiązujemy nitką.
  3. Doprowadzamy wodę do wrzenia.
  4. Wkładamy szynkę do wody, od wrzenia gotujemy TYLKO 5 min. Wyłączamy i zostawiamy na noc, przykrywając pokrywką.
  5. Rano znów doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy kolejne 5 min.
Smacznego !


26 komentarzy:

  1. i nie jest twarda? ciekawi mnie to, że tak krótko się gotowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie!!!!
    Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. daj znać jak wygląda po pocięciu, w sensie czy plasterki łatwo się kroi tec.

    OdpowiedzUsuń
  4. na noc przykryc pokrywką?

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie wyglada i malo z nia roboty

    OdpowiedzUsuń
  6. gotowanej nigdy nie robiłam, zawsze piekłam z mamuśką.

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł zapisuje właśnie czegoś takiego szukałam, świetne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o tym przepisie, na święta będę robiła schab tą metodą. Zobaczymy jak wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmmmm to tu mnie zaskoczyłaś :D muszę wypróbować TEN sposób!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Za rok taką zrobię, ja nie przepadam za mięsem, ale córka owszem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taką! Może czas zrobić samej;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam na Wielkanoc, Dzieciaki zachwycone :) I teraz się przymierzam, żeby tak schab ugotować :)

    OdpowiedzUsuń