Przeglądając Internet trafiłam na bloga Passion Fruit , a tam przepis na szynkę domową. Na Wielkanoc, jak znalazł. Co najlepsze, jest bardzo szybka w wykonaniu ;)
- 1 kg szynki,
- 100 g soli,
- 2 łyżki majeranku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe
Sposób wykonania:
- Wieczorem zagotowywujemy wodę w garnku, do którego zmieści nam się szynka razem z przyprawami.
- Wkładamy szynkę do odpowiedniej siatki bądż mocno obwiązujemy nitką.
- Doprowadzamy wodę do wrzenia.
- Wkładamy szynkę do wody, od wrzenia gotujemy TYLKO 5 min. Wyłączamy i zostawiamy na noc, przykrywając pokrywką.
- Rano znów doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy kolejne 5 min.
Smacznego !
i nie jest twarda? ciekawi mnie to, że tak krótko się gotowała:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo soczysta i miękka:)
UsuńAż mi ślinka cieknie!!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
Nie dziwię się:)
Usuńdaj znać jak wygląda po pocięciu, w sensie czy plasterki łatwo się kroi tec.
OdpowiedzUsuńBardzo łatwo się kroi:)
Usuńna noc przykryc pokrywką?
OdpowiedzUsuńTak:)
Usuńfajnie wyglada i malo z nia roboty
OdpowiedzUsuńDokładnie, i co najważniejsze jest smaczna:)
Usuńgotowanej nigdy nie robiłam, zawsze piekłam z mamuśką.
OdpowiedzUsuńZawsze musi być pierwszy raz:)
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuńpomysł zapisuje właśnie czegoś takiego szukałam, świetne!
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać, jak smakowała ;)
UsuńSłyszałam o tym przepisie, na święta będę robiła schab tą metodą. Zobaczymy jak wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem ;) Daj znać !
Usuńhmmmm to tu mnie zaskoczyłaś :D muszę wypróbować TEN sposób!!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńZa rok taką zrobię, ja nie przepadam za mięsem, ale córka owszem :D
OdpowiedzUsuńFajnie:)
UsuńUwielbiam taką! Może czas zrobić samej;)
OdpowiedzUsuńChyba czas:)
UsuńRobiłam na Wielkanoc, Dzieciaki zachwycone :) I teraz się przymierzam, żeby tak schab ugotować :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało.
Usuń