Rodzice, będąc na Litwie jedli kibiny, więc nie mogliśmy ich także nie zrobić w domu , ponieważ tak im smakowały;)
Potrzebne składniki:
- Ciasto : 200 g masła,
- 1 jajko,
- 200 g śmietany,
- sól ,
- 400 g mąki .
- Nadzienie : 300 g wieprzowiny,
- 100 g kapusty ,
- 2 cebule ,
- papryka ostra Royal Brand,
- pieprz kolorowy,
- sól ziołowa ,
- przyprawa do sałatek.
- Mięso obieramy dokładnie i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Masło urabiamy z mąką.
- Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę.
- Wyrabiamy ciasto.
- Kapustę i cebulę kroimy w kostkę.
- Dodajemy pokrojone mięso. Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się kleiło.
- Rozwałkowywujemy ciasto.
- Wycinamy 15-cmowe kółka.
- Nakładamy farsz.
- Dodajemy po kawałku masła.
- Lepimy.
- Bierzemy końcówkę i jeszcze raz skręcamy.
- Układamy na blasze na papierze.
- Roztrzepujemy jajko.
- Smarujemy nim kibiny.
- Pieczemy ok. 25 min. w 200 st.
Smacznego !
takie ala pierogi z miesem ale wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNo pycha ;)
Usuńtakiego dania nie znałam, apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńo, ciekawe danie :) wyglądają znakomicie, musiały być bardzo chrupiące:)
OdpowiedzUsuńTakie były ;)
UsuńAle to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńJest ;)
UsuńWyglądają super :) Chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńNie jadłam takich, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńWarto ;)
UsuńTo musi być przepyszne:))
OdpowiedzUsuńJest :)
Usuńdobrze pokazany przepis z mega smacznym efektem...
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńpyszności... mniam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuńummm muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńTakie są ;)
UsuńJak tatarskie , to nie z wieprzowiną . Ale wypróbuję przepis z baraniną
OdpowiedzUsuńDzięki.
Usuń