7 sierpnia 2012

Leczo z kabaczka - przysmak z Węgier :)

Dziś z racji tego, że urosła mi na działce pierwsza cukinia postanowiłam zrobić leczo :)

Potrzebne składniki:
  •  Kiełbasa,
  • sól,
  • przyprawy,
  • papryka,
  • cebula,
  • kabaczek ,
  • pomidory,
  • pieczarki,
  • pieprz,
  • olej, 
  • masło 

Sposób wykonania:
  1.  Pomidory parzymy gorącą wodą, obieramy, kroimy na małe kawałki. 
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Smażymy na rozgrzanym oleju.
  4. Wrzucamy do garnka.
  5. Parówki kroimy na kawałki i smażymy.
  6. Z pieczarkami robimy to samo.
  7. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.
  8. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy na małe kawałki.
  9. Do garnka dorzucamy kiełbasę, pomidory.
  10. Doprawiamy do smaku.
  11. Kabaczka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
  12. Do garnka dodajemy papryki i kabaczka.
  13. Mieszamy i gotujemy do czasu, aż kabaczek będzie miękki.
Smacznego !

17 komentarzy:

  1. Ja robię leczo często,ale 5 razy więcej bo mąż zjada błyskawicznie, no i ja też uwielbiam.Jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcje według potrzeb domowników ;)

      Usuń
  2. Całkowicie zapomniałam o tej potrawie. Uwielbiam leczo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też już ,,chodziło" od kilku dni ;)

      Usuń
  3. Świetny przepis! W ogóle to genialny blog, dodaję do obserwowanych :) Widać, że dania są smaczne i nie kosztują zbyt wiele.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, fajnie że o tym wspomniałaś!
    Już mi ślinka leci;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! a co dla mnie ważne widać, że proste w przygotowaniu - no i niedrogie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak wszystkie przepisy na blogu ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam, najbardziej z kabaczkow, ale widze że robimy inaczej, ja daje gotowy przecier i do tego poszatkowaną kapuste i ogórki:). Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o dodawaniu kapusty i ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale teraz patrząc na zdjęcia ochota na leczo mnie naszła... U nas podobnie przygotowywane tyle, że z przypraw to dodaję dużo tymianku, bo to jedna z moich "ulubieńszych" przypraw :). Pozdrawiam
    P.s. Miło, że trafiłaś i na mój blog. Gdy weszła sprawdzić któż to do nas zajrzał, zorientowałam się, że i do Ciebie już zaglądałam :).
    Miłego wieczora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie. Również życzę miłego wieczoru :)

      Usuń
  9. Tyle zdjęć tej cudnej potrawy to już dawno nie widziałam ;) Jutro coś czuje leczo zagości na moim stole :P

    OdpowiedzUsuń