16 listopada 2012

PRZEDPREMIEROWO ,, Kulisy Kulinarnej Akademii" Marek Brzeziński - recenzja

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2012
Format : Książka
Ilość stron: 352
Półka: posiadam
Do kupienia: GandalfMerlin, Matras
Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog ( Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych ( Uniwersytet Gdański ) oraz ... Absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Blue. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Shillera w Paryżu, będąc jednocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki pt. ,,Nicolas Sarkozy. Polityk i gwiazda. " Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji ,,Kulisy Kulinarnej Akademii". Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika ,,Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.


Autor wspominał swoje dzieciństwo, gdy całą rodziną zasiadali do stołu, gdzie były pączki lub ciasteczka z monetami w środku. Każdy chciał natrafić na taki produkt. Później pieniądze zamieniono na kartki z zapisaną kwotą, żeby przypadkiem nie ułamać sobie zębów. Na Święto Trzech Króli we Francji był zwyczaj, aby zamiast pieniędzy wkładać różne figurki, które sami robili lub kupowali gotowe. Markowi Brzezińskiemu raz udało się natrafić. Najpierw zjadł ciasto, a figurkę zostawił sobie na koniec. Nagle dowiedział się, że zamknięto jego stację w radiu...

Książka to autobiografia Marka Brzezińskiego, jest bardzo wciągająca, pomiędzy jest kilka przepisów podanych do wypróbowania, co mi się bardzo spodobało. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kulinarnych twórczości i tym, którzy chcą się bliżej zapoznać z historią autora.

Pozycja jest średniej grubości, ale czyta się bardzo szybko, przyjemnie. Ja spędziłam przy niej kilka miłych godzin. Bardzo się cieszę, że dane mi było ją przeczytać.

Premiera : 21.11.2012 r.

Moja ocena : 8/10

Za egzemplarz książki dziękuję wydawnictwu


4 komentarze: