19 czerwca 2013

Dżem truskawkowy(z truskawek) z sokiem cytrynowym.

Jeżeli ma się w domu miłosnika wszystkiego, co truskawkowe oczywistym jest, że osobnik nie przepuści okazji, żeby zjeść domowy dżem truskakowy, oto i jest !


Potrzebne składniki:
  • 1,8 kg truskawek
  • 75 dkg cukru
  • 2 konfiturki
  • sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
  • 2/3 szklanki wody

Sposób wykonania:
  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.
  2. 1,8 kg truskawek wsypujemy do dużego garnka.
  3. Zalewamy 2/3 szklanki wody.
  4. Wsypujemy 2 konfiturki.
  5. Gotujemy, cały czas mieszając.
  6. Pod koniec dodajemy 75 dkg cukru i dolewamy soku z cytryny.
  7. Słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  8. Gorący dżem wkładamy do gorących słoików.
  9. Obracamy do góry dnem na kilkanaście minut, następnie odwracamy normalnie.
  10. Zostawiamy na noc, można przykryć ręcznikiem, żeby dobrze się słoiki zamknęły.
Smacznego !



14 komentarzy:

  1. Super! Muszę się zorganizować i zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym dżemik :) Znowu mi ochoty narobiłaś :) Hmm ale mam gdzieś chyba jeszcze jeden słoik ubiegłorocznego dźemu to wyciągnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamiś :) Chociaż ja robię z limonką, też z Limmi, jest bardziej charakterna od cytrynki. A i nie dodaję wody, truskawki i tak mają jej bardzo dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak z bigosem, niby każdy dodaje kapusty, a zawsze wychodzi co innego :)

      Usuń
    2. Ja nawet, jak 2 razy robię według przepisu to i tak wyjdzie inny ;)

      Usuń
  4. a ja wlaśnie pożarłam sorbet truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam, trochę według swojego smaku, ale tez wyszedł pyszny, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy robi po swojemu, a i tak rewelacja zawsze jest ;)

      Usuń
  6. Ja zamierzam dopiero robić:)

    OdpowiedzUsuń