22 lipca 2013

Ciasto drożdżowe rabarbarowo-wiśniowe z pianką.

Uwielbiam ciasto drożdżowe, tym bardziej z pianką z białek ;) Dodatkowe połączenie rabarbaru z wiśniami wyszło rewelacyjne !

Potrzebne składniki ( na dużą blachę lub 2 małe ):
  • 1 kg mąki, 
  • 4 zółtka, 
  • 4 białka ( 1 do ciasta, 3 do ubicia )
  • szczypta soli, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 cukry waniliowe, 
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 10 dag drożdży
  • rabarbar
  • słoik drążonych lub świeżych wiśni
  • wiórki kokosowe
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski


Sposób wykonania :

  1. Zagniatamy ciasto drożdżowe z przepisu - klik.
  2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
  3. Następnie ubijamy pozostałe 3 białka na sztywno z łyżką kartoflanki.
  4. Pianę wylewamy na ciasto.
  5. Układamy pocięty w kostkę rabarbar, który mieszamy z cukrem.
  6. Następnie wiśnie.
  7. Zagniatamy kruszonkę - tyle ile mąki tyle tłuszczu i cukru.
  8. Pieczemy ok. 30 min. w 200 st.
  9. Możemy polukrować lukrem królewskim - klik.
Smacznego !

14 komentarzy: