29 sierpnia 2013

Młoda kapusta z pomidorami, łopatką wieprzową i pieczarkami.

Młoda kapusta z młodymi pomidorami, taki trochę oszukany bigos. Doskonale nada się, jako dodatek do klusek ziemniaczanych ;)


Potrzebne składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 75 dag łopatki wieprzowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 15 dag boczku parzonego
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • olej ( ja użyłam olej rzepakowy firmy Kresto )
  • majeranek
  • 10 średnich pomidorów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Sposób wykonania:
  1. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Odkładamy do garnka.
  2. Na patelnię dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Dajemy do cebuli. Następnie przesmażamy boczek z łopatką.
  3. Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy do garnka. Dolewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu, mieszając. 
  4. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Wrzucamy do kapusty. Mieszamy, żeby się składniki razem połączyły. Gotujemy do miękkości mięsa.

Smacznego !

12 komentarzy: