piątek, 18 października 2013

Konfitura z pigwowca.

Sok z pigwowca tak mi zasmakował, że postanowiłam się skusić też na konfiturę:) Przepyszna i zdrowa!


Potrzebne składniki:
  • 2 kg pigwy
  • 0,75kg-1 kg cukru


Sposób wykonania:

  1. Pigwę myjemy, strugamy,aż do błon i zostawiamy ogryzki do wyrzucenia lub mogą być użyte wydrążone pestki na nalewkę z pestek pigwowca (smakuje, jak migdałowa)
  2. Przesypujemy cukrem, wkładamy do garnka z grubym dnem i zostawiamy na 1-2 h, mieszkając raz po raz, aby puściło sok.
  3. Po tym czasie wstawiamy na gaz i od zagotowania na delikatnym ogniu gotujemy ok. 45min-1h, aż do stężenia konfitury.
  4. Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Możemy zostawić na zimę lub jeść na bieżąco.

Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz