5 października 2013

Papryka konserwowa.

Papryka konserwowa będzie doskonałym dodatkiem do mięs, czy sałatek. Moi goście ją uwielbiają i zawsze znika w mgnieniu oka ;)

Papryka konserwowa.
Potrzebne składniki ( na 5 słoików ) :
  • 2 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 laurowych liści

Sposób wykonania:
  1. Paprykę myjemy, kroimy w małe prostokąty, wykrawamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.
  2. Zagotowujemy zalewę z 1 l wody, 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, łyżki soli, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 liści laurowych. Zalewamy wrzątkiem paprykę, zamykamy i gotujemy w dużym garnku zalanym wodą do 3/4 wysokości słoików przez 5 minut.
  3. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




37 komentarzy:

  1. Zimą jak znalazł, uwielbiam taką papryczkę tylko dodaje jeszcze trochę miodu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ale chyba z 2 lata temu, dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama robi przeogromną ilość takiej papryki, więc zawsze mam zapasy od niej i nie muszę robić :D hihi

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama czasem robi, jednak mi się źle kojarzy jej zapach;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam paprykę konserwową moja mama i babcia bardzo często taką robią ;)
    Potem w zimie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe przetwory kojarzą mi się bardzo pozytywnie,
    Z chwilami spędzonymi z moją mamą<3
    A to jest dla mnie bezcenne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam paprykę konserwową. Jest niezastąpiona do różnych sałatek. Też co roku robię jej mnóstwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ciągle przymierzam się do zrobienia papryki. Musze się zmotywować, bo za chwilę nie będzie z czego.. )

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno jest smaczna. Wstyd przyznać, ale w tym roku nie zrobiłam żadnych weków. Najwyższy czas zmienić coś w tym kierunku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na zimę, tez taką robiłam. Sama przyjemność jej jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy takiej nie jadlam. Na pewno kiedys sprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Goście mają super z taką gospodynią.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zanim włożę paprykę do słoików to ją paruję około 3-4 minuty i oprócz tych dodatków co wymieniłaś dodaje zaiarnka kolendry a soli to małą łyżeczkę jest to wystarczająca ilość .

    OdpowiedzUsuń