4 kwietnia 2013

Kibiny - przepyszna tatarska potrawa.

Rodzice, będąc na Litwie jedli kibiny, więc nie mogliśmy ich także nie zrobić w domu , ponieważ tak im smakowały;)


Potrzebne składniki:
  • Ciasto : 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 200 g śmietany,
  • sól ,
  • 400 g mąki .
  • Nadzienie : 300 g wieprzowiny,
  • 100 g kapusty ,
  • 2 cebule ,
  • papryka ostra Royal Brand,
  • pieprz kolorowy,
  • sól ziołowa ,
  • przyprawa do sałatek.  

Sposób wykonania:
  1. Mięso obieramy dokładnie i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  2. Masło urabiamy z mąką.
  3. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę.
  4. Wyrabiamy ciasto.
  5. Kapustę i cebulę kroimy w kostkę.
  6. Dodajemy pokrojone mięso. Doprawiamy do smaku.
  7. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się kleiło.
  8. Rozwałkowywujemy ciasto.
  9. Wycinamy 15-cmowe kółka.
  10. Nakładamy farsz. 
  11. Dodajemy po kawałku masła.
  12. Lepimy.
  13. Bierzemy końcówkę i jeszcze raz skręcamy.
  14. Układamy na blasze na papierze.
  15. Roztrzepujemy jajko.
  16. Smarujemy nim kibiny.
  17. Pieczemy ok. 25 min. w 200 st.

Smacznego !


22 komentarze:

  1. takie ala pierogi z miesem ale wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego dania nie znałam, apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, ciekawe danie :) wyglądają znakomicie, musiały być bardzo chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super :) Chętnie bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takich, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze pokazany przepis z mega smacznym efektem...

    OdpowiedzUsuń
  7. ummm muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tatarskie , to nie z wieprzowiną . Ale wypróbuję przepis z baraniną

    OdpowiedzUsuń